Descriere : Planta este stufoasa,mica,de 30-40 cm inaltime. Frunzele sunt ovale si puse de culoare verde, lucioase. Floarea este lunga, tubulara cu 5 lobi larg deschisi. Culoarea corolei este roz inchis. Alte culori obtinute sunt: alb, rosu, purpuriu, in functie de specie.
Denumire populara : Brebenoc de Madagascar
Sinonime : Vinca rosea, Ammocallis rosea, Lochnera rosea
Tipul plantei : Erbacee
Durata de viata : Perena in habitatul natural, cand este cultivata in ghivece sau gradini ca planta ornamentala este sezoniera deoarece rezista foarte greu peste iarna.
Origine : Madagascar
Habitat : Regiuni subtropicale si tropicale din toata lumea.
Inflorire : Primavara pana toamna
Temperatura : 7-20°C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Amestec de pamant de ericacee si mranita
Fertilizare : Se fertilizeaza saptamanal primavara si vara cu ingrasamant lichid, usor solubil pentru plante florifere.
Inmultire : Semanarea semintelor, primavara in ladite si plantarea radadurilor(cand au 2-3 perechi de frunze)in ghivece mici, sau prin butasire in lunile de vara.
Boli si daunatori : Poate fi atacata de cosenile sau de diferite ciuperci cand umezeala este excesiva(desi este o planta iubitoare de umiditate nu se lasa apa sa balteasca in ghiveci).
Ingrijire : Necesita caldura moderata si un loc luminos fara soare direct. Se uda regulat pentru ca pamantul sa fie reavan permanent cu exceptia perioadei de iarna cand se da apa putina si rar. Daca planta a supravietuit peste iarna (destul de rar), primavara se tund lastarii si se transplanteaza planta intr-un ghiveci mai mare cu substrat proaspat. Daca temperaturile nu sunt extreme planta infloreste mai bogat daca este scoasa pe veranda.
Beneficii : Planta ornamentala cu crestere rapida. In medicina traditionala chinezeasca este folosita pentru tratarea unor boli precum diabetul, malaria sau boala Hodgkin. Planta are in compozitie doua substante (vinblastina si vincristina) care sunt extrase si folosite in tratamentul leucemiei si in chimioterapia cancerului limfatic, de san sau de piele. Vinblastina si vincristina sunt de fapt doi alcaloizi care au efect halucinogen cand planta este ingerata ca atare. De aceea ea se utilizeaza numai prin preparate facute si recomandate de specialisti fiind foarte toxica daca este utilizata incorect (ingerata sau fumata).
Alte specii : Catharanthus coriaceus, Catharanthus lanceus, Catharanthus longifolius, Catharanthus ovalis, Catharanthus pusillus, Catharanthus scitulus, Catharanthus trichophyllus, etc.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.